måndag 11 maj 2020

Göteborgvandringar i permitteringstider/hemester

Många sitter hemma under hela eller delar av veckorna nu, mig själv inräknad. Fram tills saker lugnar sig har jag mer fritid än arbetsvecka. Även utlandssemestern i sommar kommer bli av verkar mindre och mindre troligt. En så kallad "hemester", som min kollega uttryckte det, kommer det med stor sannolikhet bli.
Även om det inte är vad som var planerat så får man göra det bästa av situationen. Faktum är att ens hemort har massvis med vackert att erbjuda. Trots att många evenemangsställen (Bio, konserter mm) är inställda på okänd tid framöver så är vi Svenskar välsignade med otroligt vackra områden att upptäcka och njuta av. Pengarna som sparas in på flygbiljetterna kan antingen sparas eller spenderas på take-away från favoritresturangen senare på kvällen!
Nedan kommer jag beskriva några av mina favoritställen i Göteborg, vilka för övrigt är väldigt smidiga att ta sig till med Västtrafiks bussar eller spårvagnar.


Namn på områden (Närmaste buss/spårvagnshållplats) 1. Surtesjön (Persiljegatan) 2. Botaniska Trädgården/Änggårdsbergen (Botaniska trädgården) 3. Skatås (Töpelsgatan) 4. Stora Kåsjön (Kåsjön) 5. Gunnebo Slott (Gunnebo Park) 6. Sisjön (Askims Svartmosse) 7. Kållered-Mölndal (Skollyckan)


Surtesjön

Norr om Angered, i Lövgärdet ligger station Persiljegatan. 10-15 min med buss 75 eller 77 från Angered Centrum. Här är du i skogskanten av Vättlefjälls naturreservat med Surtesjön närmast till hand. Ett varv runt sjön ger dig en magisk mil på små/medelstora stigar med barrskog så långt ögat kan nå. Är du åt det extremare hållet när det gäller vandring så kan du via denna enorma skog komma till både Alingsås eller Trollhättan till fots utan att passera mer än ett fåtal landsvägar. 

Botaniska Trädgården/Änggårdsbergen
Göteborgs botaniska trädgård, med alla sina blommor och parkytor, ligger precis i norra spetsen av Änggårdsbergen. Änggårdsbergen var betesmarker fram till tidigt 1900-tal. Då åkte botaniker jorden runt och samlade in frön från alla möjliga kontinenter och spred fröerna över olika delar av det stora berget. Resultatet blev en av de mest varierade skogspromenaderna du kan hitta. Du går max en kilometer innan skogen går från Amerikansk granskog till Japansk lövskog, osv. 
För att minnas gamla tider har de även ett område mitt i skogen som de eldar ner kontrollerat ca vart 15e år för att bevara den hedmark som tidigare hela Änggårdsbergen bestod av. Är inte botaniska trädgårdar något för dig så nås denna skog lätt från flera områden längs Toltorpsdalen, Bifrost, Eklanda och Högsbo. Perfekt område för din som bor ganska centralt och vill komma till "vildmark" på kortast möjliga tid.

Skatås
Kanske Göteborgs mest välkända motions/strövområde. Vill man inte åka bil hela vägen upp till Skatås motionscentrum så ligger spårvagnshållplats "Töpelsgatan" en knapp kilometer därifrån. Väl på plats är valmöjligheterna enorma. Allt från små mysiga rundor till milvis av vandring finns tillgängligt härifrån, med massor av slingor utmarkerade. Orkar du dig på en runda lite över milen så finns Bertilssons stuga med ett mysigt café längst borta vid den östra spetsen av lilla delsjön. Är promenader inte din stora grej finns Frisbeegolf lättillgängligt redan från Skatås motionscentrum eller äventyrsbangolf vid Lisebergs Camping i närheten.
Som gjort för ett heldagsäventyr!

Stora Kåsjön
I heeeelt andra änden av Skatås/Delsjöns naturreservat ligger Stora Kåsjön vid Öjersjö. Gillar du heldagsrundor så kan du gå samma rundor som du skulle gjort vid Skatås, fast med annan startpunkt. Smackieparet har ibland valt att åka till Stora Kåsjön och gå över hela området västerut med slutdestination Skatås. Det är väldigt fint och enkelt att hitta genom att följa antingen den uppmarkerade Bohusleden eller Vildmarksleden. Alternativt, om man vill sluta upp på samma ställe som man började så finns rundan "Kåsjön runt", en runda på knappa milen genom blandskog och kortare delar genom villakvarter. Området är lätt att komma till med buss antingen från Partille (12 min) eller från Korsvägen (22 min) med buss.

Gunnebo Slott
Ett av Mölndals mest välkända parkområden. Stora trädgårdar att ta en picknick i och avnjuta dess omgivningar. Själva slottet ligger ca 800 meter från busshållplats "Gunnebo Park". Är man sugen på lite längre vandring i en mix av bok/ekskog så ligger Herkulesstugans löpningsområde bara på andra sidan järnvägen. Från Gunnebo slott ser man en gångtunnel under järnvägen som leder till en labyrint av grusvägar som går överallt i detta område. Passar perfekt för ett äventyr på 1-1,5 timme (Borträknat tiden från picknicken) 


Sisjön
En kvart från Frölunda Torg med buss 83 ligger ändhållplats "Askims Svartmosse" med badsjön Sisjön en kvarts skogspromenad därifrån. Ett varv på knappa 4km med picknick och bad är en trevlig dag i sig. Men tavlorna som är uppsatta på flertalet ställen i området visar på rundor allt från några kilometer till milvis ned mot Kungsbacka. Endast orken i fötterna sätter stopp. En personlig favorit är att gå söderut till Oxsjön, ca 4 km söderut från hållplatsen. Runt där börjar ett militärt övningsområde med massvis med skyltar (ca var 20e meter) som markerar var man ej få passera. Genom att gå i gränsen av detta område (På rätt sida gränsen såklart), alltså alltid hålla skyltarna på sin vänstra sida så får du till en ca 15-km promenad på små stigar som tillslut tar dig tillbaka till Sisjön. Magiskt är ordet!




Kållered-Mölndal
Ett relativt nyupptäckt område för oss, men ack så fint! Endast en kvart med buss 761 från Mölndal Central så kommer man till station Skollyckan i Kållered. Några hundra meters tung backe uppåt så är man vid Kållereds Idrottsplats med mängder av skog i norr. Vi har upptäckt att om man följer i princip vilken stig som helst som går någorlunda norrut så slutar man upp i någonstans mellan Mölndal C och Pixbo, och därifrån finns det massvis med bussval som tar en hem igen. Det är bara att ha Västtrafikappen liggandes i fickan och njuta av en 2-3 timmars promenad på små slingrande stigar i trollskogar.



Vad har du för "smultronställe"?
Simma lugnt!
/Smackie                                               

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar