torsdag 14 maj 2020

Aktier fonder eller... Investmentbolag!

De två vanligaste sätten att investera pengar i företag är via aktier eller fonder. Genom att äga aktier så får du en liten bit av ett företag och får ta del av eventuella vinster.
För den som inte vill investera själv direkt i aktier så är fonder ett bra alternativ. Du ger dina pengar till en fond som investerar pengarna åt dig. Fondförvaltaren sprider dina pengar i många olika företag som sprider dina risker över flera företag/branscher. Du får oftast ingen direkt utdelning till ditt konto, utdelningspengarna används för att köpa fler aktier i företagen och du får indirekt din utdelning genom att fonden blir värd mer (Fler aktier i fonden).

Fondförvaltaren gör inte detta gratis dock. En avgift dras som går till Fondförvaltaren. Fondavgiften kan variera beroende på vilken fond du vill investera i, men 0,7-2% av dina fonders värde per år är rätt vanliga avgifter för aktivt förvaltade fonder.

Jag ska inte säga om det är rätt eller fel att investera i fonder, svaret blir olika beroende på vem man frågar. Jag föredrar personligen att själv köpa aktier direkt och slippa betala fondavgift år efter år. Sparar du 100 000 kr under 20 år så blir din avkastning ca 86 000 kr mindre om du är tvungen att betala 1% avgift år ut och år in (Förutsatt 8,46% årsavkastning i båda fallen).

Detta förutsätter dock att du tror att du kan prestera lika bra på egen hand som fondförvaltaren skulle göra. Om fondförvaltaren kan prestera bättre än dig så kan det vara värt fonder istället, förutsatt att fondens ökning minus fondavgiften ändå blir mer än vad du skulle själv göra med aktier.

En kompromiss jag verkligen dras till är Investmentbolag!
Investmentbolag är en sorts företag, vars affärsidé är att investera pengar i andra företag. Dessa företag kan både vara börsnoterade företag som alla kan köpa på börsen, eller onoterade företag som de äger till 100% och därför inte går att hitta på börsen.
På detta sätt liknar investmentbolag fonder, trots att du köper dem som aktier på börsen.

Det finns flera fördelar med detta. Du får riskspridningen som fonder skulle ge dig, fast den så kallade förvaltningsavgiften är mycket lägre. Förvaltningsavgiften för ett investmentbolag räknas ut genom att dela alla kostnader investmentbolaget har på att driva företaget (Personal och lokaler tex) med värdet på innehaven. Det "billigaste" investmentbolaget jag hittat är Latour (Som jag äger via Aktieinvest), som har en förvaltningsavgift på ca 0,04%, Otroligt lågt jämfört med fonder! Även många andra investmentbolag har en lägre förvaltningsavgift än vad de flesta fonderna har.

När man talar om investmentbolag så är Substansrabatt/premie en faktor som är vanlig att kolla på. Det innebär att man kollar på hur mycket investmentbolagets aktie är värderad till jämfört med värdet på alla aktier/företag som investmentbolaget äger.

Om vi väljer Sveriges största investmentbolag som exempel, Investor, så var aktierna/företagen de ägde (vid deras senaste rapport) värderade till 460 miljarder (!!) kronor, vilket är deras Substansvärde. Det blir samma sak som att varje aktie i investor har substansvärdet 599,80.
Samtidigt idag vid stängning så var Investor värderad till 447,80 kr/aktie.
Detta ger Investor en substansrabatt på 25%! Det är alltså 25% billigare att köpa en Investoraktie jämfört med om du skulle kunna köpa motsvarande andelar i de företagen som Investor äger.

Det är ännu en stor fördel med Investmentbolag. Många har denna substansrabatt. Det är dock inte hugget i sten. Ökar aktien i ett investmentbolag fortare än värdet på dess innehav så minskar rabatten. I vissa fall får du istället betala en premie för att kunna köpa en aktie.

Latour är ett exempel på detta, som idag handlas med över 30% premie. De äger dock många företag utanför börsen, som du inte kan köpa på egen hand. Tror man att dessa företag kommer öka mycket på sikt så är det ingen fara att betala en premie för privilegiet att få äga dessa företag.

Oavsett hur man tänker kring detta så kan det vara bra att vara medveten om att substansrabatt/premie existerar och ta sitt eget beslut om man vill investera i dem eller inte.
Historiskt sett har vi många fina Investmentbolag i Sverige och utomlands som över lång tidshorisont varit mycket mer framgångsrika än börsen i snitt.

Mitt största innehav personligen är Investor och jag investerar i flera andra investmentbolag genom Aktieinvests sparbox investmentbolag (länk)

Vill du läsa mer om investmentbolag så kan du läsa mer bl.a här där jag tog mina siffror ifrån: http://ibindex.se

Simma lugnt!
/Smackie




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar